Anasayfa
25 Ağustos 2020 ( 0 izlenme )
Reklamlar

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (Premenstruel Sendrom)

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu, diğer adıyla Premenstruel Sendrom (PMS) kimi zaman kadınların hayatını zehreden bir durumdur. Bu yazımızda da kısaca PMS denen bu sendromdan ve çeşitli tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

PMS, 2030 yaşları arasında daha sık görülür. Nedeni tam olarak belirlenememiştir, ancak yumurtalık fonksiyonları ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Yumurtalık fonksiyonlarının baskılandığı gebelik, ergenlik öncesi ve menopoz dönemlerinde gözlenmez, bu da bu görüşü destekler.




Ödem, kilo alımı, baş ağrısı, meme hassasiyeti, halsizlik, gerginlik, pelvik ağrı, duygularda değişiklikler, uyku değişiklikleri gibi onlarca belirtisi vardır. Ama bu belirtilerin iletişimi ve günlük aktiviteyi engelleyecek kadar şiddetli olması, kadının adet döngüsünün (menstruelsiklus) ikinci yarısında ortaya çıkması ve ilk yarısında en az 7 gün tamamen belirtisiz olması, arka arkaya en az 2 adet döngüsünde belirtilerin gözlenmesi, tıbbi tedaviye ihtiyaç duyacak kadar şiddetli olması tanıda önemli noktalardır. Bu tanı ancak bir Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı tarafından konulmalıdır.

PMS’in çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır:

·         Egzersiz

·         Diyet (Karbonhidrattan zengin, kafein, alkol, sigara ve kakao alımının kısıtlanmasından oluşan bir diyet programı)

·         Kalsiyum, Magnezyum, B6 ve E vitamini desteği

·         İlaç tedavisi (NSAID’ler, Spironolakton, Danazol, Bromokriptin, Selektif Serotonin Geri Alım İnhibitörleri, Alprozolam, Buspiron gibi anksiyolitikler )

·         Cerrahi tedavi yöntemleri (yumurtalıkların alınması son çaredir)

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Adana'da 2 aydır maaş alamayan işçiler eylem yaptı: Fabrika "sabır ve anlayış" istedi Rusya'daki yarı çıplak parti ortalığı karıştırdı! Ünlü rapçi Vacio kıyafetinden dolayı hapis cezası aldı Rojin'in otopsi Raporu Çıktı.